Megnyílik a Veresegyházi Városi Múzeum

Az elmúlt két évtizedben többször felmerült az igény és a szándék, hogy dinamikusan fejlődő városunk múltbéli értékeinek megőrzésére múzeum jöjjön létre.

muzeummegnyito

Lényegében két úton indultunk el.

Az egyik irány egy nagyszabású, a város fiatalságára és a fejlesztendő turizmusra alapozott elképzelés, a Medvefarm melletti területre álmodott Csiribiri Játék- és Gyerekmúzeum, melynek programtervét múlt év decemberében mutattuk be. Ez a különleges, országos hatású intézmény persze még a jövő zenéje és arra törekszünk, hogy projektté formálva a megvalósításához pályázati célforrásokat vegyünk igénybe.

A másik irányt a mindennapok szabták meg: rendezni kellett az évtizedek alatt felhalmozódott helytörténeti emlékeket és elhelyezésükre megfelelő helyet kellett találni. A muzeális értékű anyag, azon belül a néprajzi állomány szakszerű feldolgozása a Debreceni Egyetemmel együttműködve 2015–2016-ban megtörtént és tavaly felújításra került az ún. Láng-ház (Szentlélek tér 5.) is, amely patinája és adottságai révén alkalmas a helytörténeti értékek gondozására.

Veresegyház képviselő-testülete május 30-i ülésén hozott határozatot az intézmény megalapításáról, majd a kultúráért felelős miniszternél kezdeményezte a „közérdekű muzeális gyűjtemény” besorolású múzeum működési engedélyének kiadását. Az alapítással városunk színes kulturális élete egy értékőrző, tudományos és művelődési szempontból is jelentős közgyűjteménnyel gazdagodik.

 

Veresegyház Város Önkormányzata és a Váci Mihály Művelődési Ház

tisztelettel meghívja Önt, kedves Családját és Barátait

2017. június 30-án 17 órakor a Szentlélek tér 5. sz. alatti ún. Láng-házba

a veresegyházi

VÁROSI MÚZEUM

átadására és a

SZAKRÁLIS ÉRTÉKEINK (Válogatás gyülekezeteink emlékeiből)

című kiállítás megnyitójára

A Múzeumot a város lakóinak átadja: Pásztor Béla, Veresegyház Város Polgármestere

A kiállítást megnyitja: dr. Gedai István, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott

főigazgatója

Vélemény, hozzászólás?